Öljyvärimaalauksesta - työturvallisuus

Öljyvärimaalausta kartetaan usein laajan materiaaliopin vuoksi. Myös turvallisuuteen liittyvät asiat huolestuttavat halukkaita maalareita. Tässä blogitekstissä käyn lyhyesti läpi, miten voit maalata turvallisesti. On tärkeätä ymmärtää, mikä öljyvärimaalaamisessa on terveysriski ja mikä ei ole. Siksi aloitan kirjoitukseni siitä, mitä öljyväri on.



Mitä öljyväri on?



Öljyväri on öljyä ja pigmettiä – hyvät värit ovat tehty vain pigmenteistä ja öljystä. Halvemmissa väreissä käytetään muitakin täyteaineita. Öljyä käytetään öljyvärin sidosaineena ja pigmentti on vain jauhetta. Osa pigmenteistä ovat myrkyllisiä, mutta ne ovat yleensä Suomessa kiellettyjä. Esimerkiksi lyijyvalkoista ei saa Suomesta, sillä lyijy on myrkyllistä. Jotkut pigmentit ovat myrkyllisiä vain jauheena, jolloin niitä voi vahingossa hengittää (jos teet omat maalit, käytä hengitys- ja suojalaseja).

Suosittelen sinua lukemaan valmistajien työturvallisuussuositukset.

Työtilassa kannattaa kuitenkin huomioida nämä asiat:

o   Älä nuole siveltimiä tai laita niitä suuhun (edes vartta)! Jotkut akvarellistit laittavat siveltimensä suuhunsa pesun jälkeen, sillä sylki pitää siveltimen karvat oikeassa asennossa, kun ne kuivuvat. Kuulostaa ällöttävältä, mutta taktiikka toimii.

o   Älä pidä ruokaa tai juomaa lähellä maalejasi. Minulla on ollut oppilas, joka on vahingossa juonut tärpättiä, koska luuli ottavansa huikan tärpättipullon vieressä olevasta vesipullosta.

o   Pese kädet, kun pidät ruokailutauon. Kurssilla painotan sitä, miten tärkeätä olisi käyttää hanskoja maalatessa.

Pähkinänkuoressa: öljyvärit ovat myrkyllisiä vain, jos syöt niitä 😊



Maalausnesteet



Maalausnesteiden tarkoitus on muuttaa öljyvärin koostumusta. Nesteillä vaikutetaan öljyvärin öljyisyyteen ja kuivumisaikaan. Jotkut yhdistelmät hidastaa kuivumisaikaa ja jotkut taas nopeuttavat sitä. Maalausnesteessä olevat ohentimet haihtuvat ilmaan, joten ne voivat olla vaarallisia. Maalausnesteissä on myös moderneja myrkyttömiä vaihtoehtoja, mutta niillä on mahdotonta käyttää joitain klassisia tekniikoita.

Miten maalaan turvallisesti öljyväreillä?



1) Käytä mahdollisimman vähän liuottimia maalatessasi

a. voit käyttää vettä ja saippuaa siveltimien pesussa liuottimien sijasta

b. voit käyttää pipettejä annostellessasi maalausnestettä

c. öljyvärisivellintä ei tarvitse pestä liuottimessa, kun vaihdat väriä – käytä puuvillarättiä

2) Pidä kaikki purkit suljettuina

a. pidä maalausnestettä kannellisessa purkissa

b. heitä tärpättiset rätit muovipussissa roskikseen

3) Maalaa hyvin ilmastoidussa huoneessa

a. ilmanvaihto on tärkein turvallisuuteen liittyvä asia

b. ilman pitäisi vaihtua täysin tunnin sisään

c. paras tapa on pitää huoli siitä, että ilmaa tulee maalaustilaan ja että sitä myös poistuu (esim. avaamalla 2 ikkunaa)

 Vältä ihokontaktia, sillä maalausneste voi imeytyä ihon läpi!

• Pese kädet heti, jos niihin tulee maalia tai maalausnestettä. Voit myös käyttää käsineitä maalatessasi. Jos pidät maalausrättiä kädessäsi, käytä hanskoja.

• Jos pidät maalausrättiä kädessä, käytä käsineitä. Voit myös ripustaa rätin roikkumaan ja pyyhkiä maalia siihen koskematta



TÄRKEÄÄ: MAALAUSNESTEET OVAT ONGELMAJÄTETTÄ – ÄLÄ HEITÄ NIITÄ VIEMÄRISTÄ ALAS VAAN VIE YLIMÄÄRÄINEN NESTE JÄTEASEMALLE! Voit välttää ylimääräisen nesteen kertymistä, jos teet maalausnestesekoituksia pieniä määriä ja käytät kaiken.



Maalausrättien itsestään syttymisvaara (pellavaöljy)



Itsestään syttyminen johtuu polymeroinniksi kutsutussa reaktiossa, jossa pellavaöljyn molekyylit muuttuvat. Kemiallinen reaktio aiheuttaa lämpöä. Lämpöä on mahdotonta huomata taulukankaalla, mutta jos lämpöä syntyy liikaa suljetussa tilassa (esim. rasia täynnä pellavaöljyyn kastettuja rättejä), voivat rätit silloin syttyä itsestään palamaan.

- Rättien turvallinen säilöminen & hävittäminen :

Ripusta rätti kuivumaan mahdollisimman ilmavaan tilaan, jossa ei ole helposti syttyviä materiaaleja ympärillä. Kun rätti on kuivunut, voit heittää sen pois esim metallisessa asiassa tai jopa kastella sen. Voit myös polttaa rätin takassa.

Huom! Itsestään syttyminen on äärettömän harvinaista ja yleensä öljyvärimaalarit eivät käytä niin suuria määriä pellavaöljyä, jotta tämä reaktio tapahtuisi. Reaktio on yleisempää esimerkiksi puusepän työssä, jos huonekaluja öljytään. Älä siis turhaan huolestu maalausrättien vuoksi – rätti jolla on pyyhitty öljyväriä ei ole kovinkaan todennäköinen riski. Silti itsestään syttymisvaarasta on hyvä olla tietoinen.